Нина Герганова: Преподавателката по френски, която откри смисъла в рисуването

ninanews
Дизайнерката-лингвист Нина Герганова: „Българката е много взискателна и стилна жена“
22/02/2016

Нина Герганова: Преподавателката по френски, която откри смисъла в рисуването

zx320y320_1733415

“Много се изморих, исках нещо по спокойно, нещо, което да ми помогне да погледна в себе си”, обяснява Нина Герганова решението си за промяна. Сега тя рисува копринени шалове. Има сайт и освен в България продава и във Франция и Америка.

Ето и предисторията. Нина Герганова е франкофон. Учила е във френския лицей “Карно”, след това завършва френска гимназия в София. Съвсем логично следва френска филология в Софийския университет. Дългогодишен главен асистент по френски език в Института за чуждестранни студенти в катедра “Западни езици”. Работила е в областта на лингвистиката, има публикувани статии в тази област. Специализирала е в Сорбоната. Направила е и много преводи на художествена литература към издателство “Народна култура”.

Първата промяна в живота й е през 1997 г., когато напуска държавната си работа, за да създаде и управлява като директор частното училище с преподаване на френски “Александър Дюма”. Училището има знаков девиз – “Вземи света в своите ръце”.  “Това значи сам да постигнеш нещо с упорит труд, знания и умения, сам да станеш посланик на българското по света и сам да приближиш света до себе си”, обяснява Герганова. И тя самата здраво държи света в ръцете си. Работи много и отдадено, за да изгради проект за пример. Казва, че когато имаш собствен бизнес, работиш четири пъти повече, не си доспиваш и знаеш, че носиш огромна отговорност. Не просто за собствената си инвестиция, но най-вече за децата, които учиш. “Ако работиш в институция, е по-лесно, защото отговорностите се разпределят между много хора. Когато управляваш собствения си бизнес, правиш много неща сам”, обяснява Нина Герганова. Определя предишната си работа като директор на училище като много напрегната. “Имаш постоянно срещи с хора, постоянно си като на сцена. Мислиш как да усъвършенстваш работата, да развиеш програмата, да подсигуриш средства”, разказва тя.

Преди пет години прави втората рязка промяна в живота си. Решава да продаде проекта си “Александър Дюма” и да се посвети на друго. Убедена е, че е извършила мисията си с училището. Синовете й вече са големи и имат свой собствен живот, към който тя няма ангажимент. И така се посвещава на това, което винаги е искала. Да рисува. “Винаги съм обичала изкуството. Исках да се науча да рисувам върху коприна и се записах на уроци при една от най добрите художнички – Корнелия Малинова.” Днес Герганова сама може да дава уроци и го е правила. Водила е курс за рисуване върху коприна във френския дамски клуб. Има сайт с уникални собствени модели Tresar. После сайтът се развива до специализирана фирма за изработка на ръчно рисувани копринени шалове – Tresar. Има пазари в България, Европа и САЩ. Всеки рисуван копринен шал е уникален – има свой оригинален дизайн и колорит.  Нина Герганова има  собствен каталог за Франция. Участва в изложби и ревюта. Изпълнява поръчки. Може да печели от това, което наистина й доставя удоволствие – рисуването. “Не може да казваш нямам, защото всичко ти е дадено. Трябва да усетиш къде си и за какво си и да последваш мечтите си.” Излъчва такова заразително щастие и спокойствие, постоянно мисли върху нови модели, етикети и опаковки за нещата, които прави и няма време да бездейства с мрачни мисли. Вече има идея да направи и онлайн магазин.

 

Source: capital.bg