Дизайнерката-лингвист Нина Герганова: „Българката е много взискателна и стилна жена“

zx320y320_1733415
Нина Герганова: Преподавателката по френски, която откри смисъла в рисуването
28/01/2016

Дизайнерката-лингвист Нина Герганова: „Българката е много взискателна и стилна жена“

ninanews

Нина Герганова е известна дизайнерка с успешна кариера в България, Франция и САЩ, но едновременно е перфектен лингвист, преводач и филолог. Завършила е френския лицей “Карно” и френска филология в Софийския университет. Специализирала е в Сорбоната, създател и директор е на първото частното училище с преподаване на френски език у нас “Александър Дюма”. Работила е в областта на лингвистиката, като има публикувани статии в тази област. Била е дългогодишен главен асистент по френски език в Института за чуждестранни студенти в катедра “Западни езици”. Изведнъж напуска държавната работа и се потапя в образователния мениджмънт. По-късно, когато училище „Александър Дюма“ жъне успехи, отново прави обрат в живота си и се захваща с изкуство. Има богат управленчески и педагогически опит, преди да се отдаде на изкуството.

Преподавател, преводач, творец – каква всъщност е Нина Герганова? Любипитно е да узнаем кога филоложката и преводачката взема връх в професионалната кариера на Нина Герганова и кога дизайнерката решава да поеме главната роля в живота й. Аксесоарите на Нина Герганова се продават онлайн в целия свят, но тя обича директния контакт с хората. Познава аплодисментите по време на ревютата си в музея „Земята и хората“ и по време на изложбата си във Френския културен институт. Още се помнят атрактивните й ревюта „Шалове с нежни имена“, „Сезони“ и „Азбука на цветовете“. Стотици жени по целия свят носят нейните бутикови аксесоари. Стилът й е неповторим, иновативен и оригинален.

Дизайнерката Нина Герганова е една от най-добрите майсторки в рисуваната коприна. Навярно девизът на нейното училище – “Вземи света в своите ръце” е предопределило смелите крачки в живота й.

Нина Герганова е родена в Бърно, пътува често до САЩ, където живеят внуците й, партньорът в живота й е французин, но тя предпочита да живее, да работи и да твори в София. Обича столицата и смята, че българките са елегантни и стилно облечени жени. Със своето творчество Нина Герганова умее да ни прави по-красиви и забележими със своите тоалети, които носят от нейния финес, съвършенство и красота.

Да твори сама или да работи в екип, да се изявява или да предава опита си на другите – още много любопитни подробности можем да научим от интервюто на харизматичната Нина Герганова в предаването „Кой, кой е“ по Радио София.